7 Ocak 2012 Cumartesi

Facebook'ta paylaştı, hayatı karardı!

Zonguldak PTT Müdürlüğü'nde memur olarak çalışan İbrahim Damatoğlu, Başbakan Erdoğan ve hükümet aleyhinde basında yer alan haber ve karikatürleri Facebook'taki sayfasında paylaştığı için 'maaş kesintisi' ve 'kademe ilerlememe' cezasına çarptırıldı. Damatoğlu, ayrıca Ordu'ya tayin edildi.
PTT Maşmüdürlüğü Teftiş Kurulu, geçen Eylül ayında, 20 yıllık PTT memuru, evli ve 1 çocuk babası İbrahim Damatoğlu hakkında idari soruşturma başlattı.
Evindeki bilgisayarını kullanarak Facebook'taki sayfasında, hükümet aleyhinde gazetelerde ve dergilerde yer alan haberlerin yanında, bazı köşe yazarlarının yine hükümet aleyhindeki yazılarıyla, karikatürler paylaşan Damatoğlu hakkında yürütülen soruşturma 2 Aralık'ta tamamlandı.
Sürgün ve suç duyurusu
Teftiş Kurulu Kontrolörü Kadir Çevik'in yürüttüğü soruşturma sonunda Damatoğlu'na, 'siyasi ve ideolojik içerikli haber paylaşmında bulunmak, yazılı ve resimli paylaşımlarla devlete ait kurum ve kuruluşları aşağılamak, devlet büyüklerine karşı küçük düşürücü paylaşımlarda bulunmak, Başbakan'ı ve partisini hedef alan paylaşımlarda bulunmak, kamuoyunu hükümet ve Başbakan aleyhine olumsuz yönlendirmeye dönük onur kırıcı ibarelerin kullanıldığı ifade ve paylaşımları yaymak' suçlarından 'maaş kesintisi' ve 'kademe ilerlememe' cezası verildi.
Aynı soruşturma kapsamında Ordu'ya tayini çıkarılan Damatoğlu hakkında, 'devlet büyüklerine hakaret' suçlamasıyla Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulunuldu.
Cezaya karşı eylem
Aynı zamanda KESK'e bağlı Haber- Sen 7 Nolu Şube Örgütlenme Sekteri olan İbrahim Damatoğlu'na verilen ceza, KESK Zonguldak Şubeler Platformu üyelerince protesto edildi.
PTT Zonguldak Şubesi önünde İbrahim Damatoğlu ile birlikte yaklaşık 50 kişinin katıldığı eyleme, CHP İl Başkanı Tümer Peker ve CHP'li Belediye Meclis üyeleri de destek verdi.
KESK Zonguldak Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Dalgıç, İbrahim Damatoğlu'nun kendi evindeki bilgisayarını kullanarak Facebook'ta yaptığı haberleşme ve paylaşımlar nedeniyle başına gelmeyenin kalmadığını söyledi.
Dalgıç, "Her Facebook kullanıcısının birbirleri ile paylaştığı, haber, müzik, video, fıkra, karikatür gibi paylaşımları nedeniyle arkadaşımız hakkında çalıştığı kurum tarafından müfettiş görevlendirilmiş ve soruşturma başlatılmıştır. İbrahim Damatoğlu'na yapılan bu cezai işlemlerin hiçbir hukuksal ve idari dayanağı yoktur" dedi.
Ceza iptali için mahkemeye başvurdu
İbrahim Damatoğlu, eylemin ardından öğretmen eşi Didem Damatoğlu ile birlikte Adliye'ye giderek, kendisine verilen cezaların iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi'ne başvurdu.
Adliye önünde açıklama yapan Damatoğlu, "Facebook'ta milyonlarca insanların paylaştığı haberleri, RTÜK tarafından denetlenen sitelerde ve ulusal basında yer alan haberleri, Can Yücel'in şiirlerini paylaşmam suç oldu. Ben bu paylaşımların hiçbirinde yorum yapmadım. Bazılarının hoşuna gitmeyen haberleri paylaşmam suç oldu. Tüm bu işlemlerin iptal edilmesi için Zonguldak İdare Mahkemesi'ne dava dilekçemi verdim" dedi.
Kaynak: cnnturk.com/2011/turkiye/12/15/facebookta.paylasti.hayati.karardi/640665.0/index.html

Hiç yorum yok: